Εάν είσαι επαγγελματίας chef, υποψήφιος μάγειρας ή απλά λάτρης της μαγειρικής τέχνης, γνωρίζεις ήδη πως στη μεγάλη μάχη της κουζίνας δε μπορείς να κάνεις ούτε βήμα χωρίς τα όπλα σου. Και όταν μιλάμε για κουζίνα και όπλα, δεν εννοούμε τίποτε άλλο από τα μαχαίρια σου. Στιβαρά, με γερό κράτημα, μεγάλα, μικρά, ελαφριά, πιο βαριά, ατσάλινα, Ευρωπαϊκού τύπου, Ιαπωνικού τύπου, κεραμικά.
Τα μαγικά αυτά εργαλεία είναι ο πιο πιστός σου σύμμαχος, γι’ αυτό πρέπει να τα επιλέξεις με προσοχή και σεβασμό.
Είναι… στο χέρι σου!

1ο Βήμα: Βρες το σωστό κατάστημα
Τα πάντα ξεκινούν από το κατάστημα με είδη επαγγελματικής κουζίνας που θα επιλέξεις. Απόφυγε τα online stores ή πέρνα από το φυσικό κατάστημα πρώτα και κάνε την παραγγελία σου μετά. Διάλεξε με προσοχή εκείνο που σου προσφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και τη μεγαλύτερη ποικιλία και φυσικά τη δυνατότητα να τεστάρεις το μαχαίρι σου πριν το αγοράσεις. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής δοκιμής, απλά… άλλαξε κατάστημα!
Ό, τι κι αν σου πουν για «το καλύτερο μαχαίρι της αγοράς» να θυμάσαι πως το καλύτερο είναι διαφορετικό για τον καθένα, γι’ αυτό χρειάζεσαι α)ανθρώπους με γνώση και εμπειρία που θα σε καθοδηγήσουν και δε θα σε πείσουν για τη δική τους επιλογή
και
β)τη δυνατότητα να ελέγξεις ο ίδιος την επιλογή σου πριν καταλήξεις σε αυτή.

Extra tip: Ρώτα εάν έχεις δικαίωμα επιστροφής μετά από ένα μικρό διάστημα χρήσης και εάν η απάντηση είναι θετική, πρόσθεσέ τη στα plus.

2ο Βήμα: Δώσε βάση στο τρίπτυχο: Βάρος- Ισορροπία- Μέγεθος
Όταν πιάνεις ένα μαχαίρι, πρέπει να ελέγχεις πώς αυτό ταιριάζει στο χέρι σου. Εάν μοιάζει με φυσική προέκτασή του, τότε παίρνει θετική ψήφο. Εάν σου προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, απορρίπτεται. Εάν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, το βάζεις στην άκρη χωρίς δεύτερη σκέψη, εάν ανήκει στην πρώτη, περνάς στην επόμενη φάση, αυτή της δοκιμής.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρει τρία «τικ» στις κατηγορίες: βάρος, ισορροπία, μέγεθος.

Βάρος: Πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά μαχαίρια μέχρι να καταλάβεις ποια κατηγορία βάρους σου ταιριάζει περισσότερο. Μία μαγειρική «σχολή» υποστηρίζει πως τα πιο βαριά μαχαίρια κόβουν καλύτερα, γιατί «πέφτουν» με περισσότερη δύναμη, ενώ άλλη πως τα πιο ελαφριά κινούνται με μεγαλύτερη άνεση και σου επιτρέπουν να τα χρησιμοποιείς με ευελιξία. Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει σωστή ή λάθος «σχολή», παρά μόνο η προσωπική κρίση.

Ισορροπία: Η τέλεια ισορροπία είναι μια αίσθηση που μπορεί να αντιληφθεί…η παλάμη σου! Πιάσε το μαχαίρι από τη λαβή του. Εάν αισθάνεσαι πως το βάρος του «πέφτει» περισσότερο προς το μέρος της λαβής ή προς τη λεπίδα, αυτό το μαχαίρι σίγουρα δεν είναι για σένα. Εάν, κατεβάζοντας το μαχαίρι προς τη λεπίδα, το νιώθεις ασταθές ή να κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά και πάλι δεν είναι η σωστή επιλογή.

Μέγεθος: Τα μαχαίρια 20 cm είναι τα πιο δημοφιλή για οικιακή χρήση. Μια λεπίδα 25cm μπορεί να κόψει με μεγαλύτερη ένταση, αλλά ίσως μοιάζει «τρομακτική». Ένα μικρότερο, των 15cm προσφέρει, ευελιξία, αλλά προκαλεί δυσκολία με τρόφιμα μεγαλύτερου μεγέθους, όπως το καρπούζι.

3ο Βήμα: Τέσταρε
Εάν έχεις ολοκληρώσει τα δύο πρώτα βήματα με επιτυχία, έχεις συγκεντρώσει τα μαχαίρια που πληρούν τις προδιαγραφές και πρέπει να καταλήξεις στο ένα και μοναδικό, έχεις φθάσει στο τρίτο και τελευταίο βήμα που συνεπάγεται την ώρα της μεγάλης κρίσης! Όσα reviews κι αν διαβάσεις, όσες κριτικές κι αν λάβεις υπ’ όψη σου, όσες απόψεις κι αν ακούσεις από συναδέλφους και πωλητές, τίποτα και για κανένα λόγο δεν πρέπει να σε επηρεάσει περισσότερο από τη δική σου προσωπική κρίση, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη δοκιμή. Πάρε λοιπόν τα μαχαίρια σου και ιδανικά τέσταρέ τα στις εξής δοκιμασίες:

Ψιλόκοψε μαϊντανό
Κόψε brunoise ένα κρεμμύδι
Κόψε καρότα julienne
«Σκάλισε» ένα πεπόνι

Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα για όλες αυτές τις δοκιμές, δοκίμασε κάποιες βασικές κοπές που θα σου δώσουν μια ικανοποιητική εικόνα. Δες εδώ για ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Σκληρή η «μάχη», σκληρά και τα «όπλα»! Για να αποκτήσεις όλα τα εφόδια και να κατακτήσεις μια θέση στις επαγγελματικές κουζίνες, κάνε εγγραφή στο επόμενο τμήμα Μαγειρικής του ΙΕΚ Eurotraining!

anatomy_of_knife_eurotraining