Brunch! Τι λέξη είναι αυτή; Προέρχεται από τη λέξη Br{eakfast-lu}nch. Δηλαδή από την αρχή του Br{eakfast} (Πρωινό) και από το τέλος του L-{unch} (Γεύμα). Η φιλοσοφία του ξεκινάει από το μεγάλα ξενοδοχεία που προσφέρουν συνήθως πλούσιο πρωινό το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη μαρμελάδα, στα φρεσκοφουρνισμένα ψωμάκια και στο χυμό πορτοκάλι ή το ζεστό καφέ. Συνήθως έχει αυγά φτιαγμένα με όλων των ειδών τους τρόπους, βραστά, ποσέ, scrambled, ομελέτα που συνοδεύονται με ψητά λαχανικά, σχεδόν δηλαδή γεύμα!

Η ιδέα του brunch, που αποτελεί συνήθως ένα πρωινό δυναμίτη στην πρωτεΐνη. Ξεκίνησε ως Κυριακάτικο πρωινό γι’ αυτούς που είχαν ξενυχτήσει το βράδυ του Σαββάτου και το είχαν παρακάνει με το ποτό. Το στομάχι όταν απορροφά αλκοόλ χρειάζεται κάποια λιπαρή ουσία, ώστε να δημιουργήσει μια προστατευτική κρούστα που θα σταματήσει την απορρόφηση του οινοπνεύματος και θα επαναφέρει την διαύγεια στον εγκέφαλο αλλά και σε όλο τον οργανισμό. Αυτό γίνεται είτε με τα λεγόμενα “βρώμικα” που είναι θερμιδικές βόμβες ή με ένα εκλεπτυσμένο bruch που περιέχει λιπαρά πλούσια σε Ω3 (σολομός) και είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Για ένα τέτοιο brunch θα σας μιλήσουμε παρακάτω.

Το brunch είναι κάτι που όλοι που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας, για τα παιδιά, για την οικογένεια ή για τους αγαπημένους μας φίλους. το βασικό συστατικό είναι η αγάπη αλλά και οι μαγειρικές τεχνικές γνώσεις. Παρακάτω θα σας δώσουμε κατευθείαν από τα άδυτα τα εργαστηρίων μας μία σούπερ συνταγή για να την φτιάχνετε στους αγαπημένους σας.

Αυγά Benedict με καπνιστό Σολομό και ξηρούς καρπούς

Υλικά:

  • 3 φρέσκα αυγά
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 100 gr καπνιστό σολομό
  • 2 κουτ. της σούπας ξηρούς καρπούς: φουντούκια, σουσάμι, σπόροι chia, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, καρύδια πεκάν
  • 10-15 Αγγουράκια πίκλες
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 2 κουτ. της σούπας άνιθο
  • 2-3 φέτες χωριάτικο ψωμί (αν βρείτε λαδόψωμο είναι το ιδανικό)
  • Τυρί κρέμα
  • 200 gr. φρέσκο βούτυρο (αν έχετε βούτυρο κλαριφιέ ακόμα καλύτερα)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • πιπέρι σε κόκκους
  • λευκό ξύδι

Πώς φτιάχνουμε sauce Hollandaize;

Ξεχωρίζουμε τους δυο κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε νερό να βράζει σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε από πάνω ένα γυάλινο μπολ. Ρίχνουμε τους δυο κρόκους και το χυμό από το μισό λεμόνι μέσα στο γυάλινο μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς! Στη συνέχεια ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, σιγά-σιγά το βούτυρο μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσοχή μόλις δέσει το κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά γιατί μπορεί να κόψει πολύ εύκολα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Egg Benedict_eurotraining

Πώς φτιάχνουμε ένα αυγό ποσέ ή poached egg ;

Βράζουμε σε ένα κατσαροράκι νερό και βάζουμε ένα φύλλο δάφνη, 2 κόκκους πιπέρι, και μια κουτ. της σούπας λευκό ξύδι. Βάζουμε το αυγό σε ένα πιάτο με 5 κουτ. της σούπας ξύδι. To ξύδι δημιουργεί μια προστατευτική κρούστα γύρω από το αυγό και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Στη συνέχεια δημιουργούμε στο νερό που βράζει, μια δίνη με μια κουτάλα. Μέσα στη δίνη ρίχνουμε το αυγό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Το βγάζουμε με μία κουτάλα και ξεκινάμε το στήσιμο του πιάτου μας.

Στήσιμο πιάτου:

Βάζουμε σε ένα ευρύχωρο πιάτο μια χοντρή φέτα από χωριάτικο ψωμί. Αλείφουμε με τυρί κρέμα και από πάνω βάζουμε σε λεπτές φέτες τον καπνιστό σολομό. Ψιλοκόβουμε τη ρόκα και τα αγγουράκια τουρσί και τα βάζουμε πάνω από το σολομό. Καβουρδίζουμε ελαφρώς τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε. Βάζουμε το ποσέ αυγό και από πάνω περιχύνουμε με τη sauce hollandaize.

Καλή Όρεξη!

Για να μάθετε όλα τα μυστικά ενός σεφ δείτε ΕΔΩ περισσότερα!

Brunch-eurotraining