Η διακόσμηση των γλυκών εντοπίζει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, ξεκινώντας από απλές δημιουργίες με μέλι ή φρούτα και λαμβάνοντας με το πέρας των αιώνων πιο περίτεχνες διαστάσεις. Φτάνοντας στο σήμερα, εντοπίζουμε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων γλυκά που ο στολισμός τους αγγίζει τα όρια της τέχνης.
Ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία στολισμού γλυκών είναι η ζαχαρόπαστα. Όμως, πώς καθιερώθηκε η χρήση της; Πότε εμφανίστηκε και γιατί είναι τόσο δημοφιλής;
Οι απαρχές της δημοτικότητας της, εμφανίζονται κατά τη βιομηχανική επανάσταση όπου η αύξηση της παραγωγής ζάχαρης, την κατέστησε πιο προσιτό υλικό αρχικά, για την αριστοκρατική τάξη της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και ενδιαφέρουσα ιστορία αποτελεί η καθιέρωση του στολισμού γαμήλιας τούρτας με ζαχαρόπαστα με αφορμή το γάμο της Βασίλισσας Βικτωρίας. Πιο συγκεκριμένα, στο γάμο της Βασίλισσας Βικτωρίας με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, η τούρτα του γάμου τους ήταν επενδυμένη με μια στρώση ζαχαρόπαστας και διακοσμημένη με πολύπλοκα σχέδια και λευκά λουλούδια. Αυτή η γαμήλια τούρτα, δεν ξεχώριζε μόνο για την εντυπωσιακή της εμφάνιση αλλά και για το συμβολισμό της, αναπαριστώντας την καθαρότητα και τη βασιλική αίγλη. Η λευκή ζαχαρόπαστα αποτέλεσε το νέο πρότυπο για τις τούρτες γάμου της εποχής και συνέβαλε στην καθιέρωση του λευκού ως του χρώματος της γαμήλιας τελετής. Το γεγονός, αποτέλεσε ορόσημο και από εκεί και έπειτα, οι ζαχαροπλάστες σε όλη την Αγγλία αλλά και την Ευρώπη προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τις εντυπωσιακές τούρτες που κοσμούσαν τις βασιλικές γιορτές. Από τότε, η ζαχαρόπαστα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως σε επίσημες εκδηλώσεις, και έτσι γεννήθηκε η παράδοση της «στολισμένης τούρτας» με ζαχαρόπαστα, που συνδέθηκε με την κομψότητα και την αριστοκρατία. Η ζαχαρόπαστα λοιπόν, καθιερώθηκε στην ιστορία χάρη στον γάμο της Βασίλισσας Βικτωρίας, και έγινε συνώνυμο των εντυπωσιακών διακοσμήσεων γλυκών σε γάμους και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις.
Στη σύγχρονη εποχή, η ζαχαρόπαστα χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση γλυκών, καθώς επιτρέπει την κάλυψη τους με ένα λείο στρώμα που δεν λιώνει εύκολα και παραμένει σταθερό. Αποτελεί προσφιλή επιλογή για τους ζαχαροπλάστες για την ευελιξία της, την όμορφη εμφάνισή της και το γεγονός ότι είναι εύκολο να της δώσουμε χρώμα και σχήμα. Καθώς οι ζαχαροπλάστες επιλέγουν αυτό το υλικό για να διακοσμήσουν τρισδιάστατες τούρτες και ποικίλα σχέδια και φιγούρες. Τέλος, παρόμοια υλικά αποτελούν το αυγόγλασσο και η βουτυρόκρεμα που μπορούν να τοποθετηθούν σε μπισκότα και σε cupcakes αντιστοίχως.
Αν θες και εσύ να μπεις σε έναν λαχταριστό κόσμο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της ζαχαρόπαστας μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο «Σεμινάριο Zαχαρόπαστας» που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός EUROTRAINING, για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ: Σεμινάριο Ζαχαρόπαστα – EUROTRAINING
Νεφέλη Αναγνωστοπούλου – Σύμβουλος Εκπαίδευσης