Το έργο “DIGIMI” χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, AMIF (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης). Η κοινοπραξία εργάστηκε τα τελευταία 2 χρόνια μαζί με 10 οργανισμούς από 8 χώρες της ΕΕ: Ιταλία, Ολλανδία, Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λιθουανία για την υλοποίηση του έργου και την επίτευξη του δηλωμένου στόχου: τη διευκόλυνση διαδικτυακών εργαλείων και ψηφιακών λύσεων με διακρατικές δράσεις για τη στήριξη του ασύλου και της ένταξης των μεταναστών στην Ευρώπη.

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα που συνεχίζει να δημιουργεί πολλές προκλήσεις. Χρειάζονται δράσεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία σταθερότητας και ενσωμάτωσης στις κοινωνίες μας και θα βοηθήσουν στον μετριασμό της ρητορικής μίσους που εμφανίζεται στο Διαδίκτυο. Έχοντας αυτό στον νου, το έργο “DIMIGI” εργάζεται συνεργατικά από το 2019 για την παροχή ψηφιακών λύσεων και εργαλείων που διευκολύνουν την ένταξη των μεταναστών και των οργανώσεων και εθελοντών που εργάζονται μαζί τους σε καθημερινή βάση, ώστε να αφηγούνται τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους και να τις μοιράζονται με την τοπική κοινότητα σε διάφορες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Αθήνα, η Λευκωσία, η Βιέννη, το Πόρτο, η Βίλνα ή το Άμστερνταμ.

 

Το DIGIMI App (DIGItal Storytelling for Migrants Integration) είναι ένα δωρεάν και εύχρηστο εργαλείο που καθοδηγεί συντονιστές, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, τοπικές κοινότητες και μετανάστες κατά τη διαδικασία καταγραφής προσωπικών ιστοριών. Οι ιστορίες αυτές θα μοιραστούν με την κοινότητα για να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν άλλους που έχουν περάσει την ίδια κατάσταση. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το Play Store και από το App Store. 

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Fundación Cibervoluntarios στην Ισπανία σε στενή συνεργασία με το Story Telling Center που εδρεύει στην Ολλανδία, τους συντονιστές του έργου και με το CSI Center for Social Innovation στην Κύπρο. Είναι δωρεάν για κατέβασμα και διατίθεται σε 8 γλώσσες.

Η εφαρμογή DIGIMI επιτρέπει να δημιουργείτε, να μοιράζεστε και να αποθηκεύετε βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών, φτιαγμένα από ένα συνδυασμό εικόνων, κειμένου και ήχου. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από οργανώσεις σε διάφορες χώρες που διευκολύνουν την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της κατάρτισης, του εθελοντισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων σχετικά με την εμπνευσμένη αφήγηση.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης έναν δωρεάν ιστότοπο που καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας ενός πρωτότυπου βίντεο από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι το μοντάζ του βίντεο. Από την εφαρμογή, αυτές οι ιστορίες μπορούν να κοινοποιηθούν στον ιστότοπο του DIGIMI ως Featured Stories, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι καταγεγραμμένες ψηφιακές ιστορίες θα ανεβαίνουν για να αποτελέσουν έμπνευση για άλλους μετανάστες και ντόπιους, ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία προσαρμογής και να εμπνεύσουν δράση, συνεργασία και αλλαγή. Από μια κινητή συσκευή επιτρέπει επίσης στους χρήστες να εξερευνήσουν άλλες Ψηφιακές Ιστορίες του DIGIMI και να επιλέξουν και να μοιραστούν εύκολα αυτά τα βίντεο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή DIGIMI

1: Επιλέξτε γλώσσα: Επιλέξτε τη γλώσσα σας και ξεκινήστε!

2: Περιοχή καλωσορίσματος: Μπορείτε να διαβάσετε εύκολες οδηγίες για το πώς να κάνετε μια καλύτερη ψηφιακή αφήγηση. Οι χρήστες έχουν επίσης την ευκαιρία να προετοιμάσουν κάποιες ερωτήσεις για να καθοδηγήσουν την εγγραφή ή να μεταβούν απευθείας στην εγγραφή.

3: Μπορείτε να προσθέσετε έναν τίτλο για τη συνέντευξη πριν από την εγγραφή και να δημιουργήσετε μια σύντομη προσαρμοσμένη λίστα ερωτηματολογίων.

4: Μόλις ο χρήστης επιλέξει τις ερωτήσεις, οι επιλεγμένες θα προστεθούν αυτόματα στην τελική λίστα πριν από την εγγραφή.

5: Ξεκινήστε την εγγραφή με δύο επιλογές μόνο ήχο ή βίντεο. Ο χρήστης μπορεί να κάνει παύση και να ξεκινήσει ξανά. Στο τέλος της εγγραφής, μπορείτε να προσθέσετε μια εικόνα ή μια φωτογραφία που θα αποτελέσει το εξώφυλλο της ψηφιακής ιστορίας.

6: Αφού ολοκληρώσετε την καταγραφή, μπορείτε να αποφασίσετε να αποθηκεύσετε και να ανεβάσετε αργότερα ή να ανεβάσετε απευθείας στον ιστότοπο του DIGIMI. Το αρχείο θα αποθηκευτεί αυτόματα στη συσκευή.

Περισσότερες πληροφορίες στο digimi.eu