Φέτος βάψε τα αυγά σου με φυσικά μέσα!

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και τα έθιμα του Πάσχα μας βρίσκουν πάντα έτοιμους να ενδώσουμε στην παράδοση. Το βάψιμο των αυγών είναι μια συνήθεια που μοιραζόμαστε με αγαπημένους ανθρώπους και δεν παραλείπεται από κανένα σπίτι. Γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία ονομάζεται και Κόκκινη Πέμπτη, αλλά η καταβολή αυτού του εθίμου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Το αυγό ως σύμβολο δηλώνει τη ζωή, μιας και στο εσωτερικό του περιέχει τη νέα ζωή που έρχεται, αλλά η επιλογή του κόκκινου χρώματος είναι ακόμη χωρίς αιτιολόγηση.
Οι μύθοι πολλοί, με κάποιους να το συνδέουν με το αίμα του Χριστού ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως συνδέεται με τη χαρά της Ανάστασης.

Φέτος, όταν έρθει η ώρα να βάψεις τα αυγά του Πασχαλινού τραπεζιού, επίλεξε έναν εναλλακτικό τρόπο που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Πώς;
Ακολούθησε το βήματα:

Αγόρασε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής
Οι περισσότεροι επιλέγουμε κοινά αυγά χαμηλού κόστους, υπό το πρίσμα της σκέψης πως δε θα τα καταναλώσουμε μιας και η βαφή θα διαπεράσει το φλοιό και θα φθάσει στο ασπράδι. Φέτος που η βαφή σου δε θα είναι χημική αλλά χειροποίητη και φυτική (δες παρακάτω), αγόρασε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής. Θα τα ξεχωρίσεις εύκολα από τον κωδικό που αναγράφεται πάνω στο αυγό ή στη συσκευασία. Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από “0” ενώ αυτός των ελευθέρας βοσκής από “1”. Εάν συνοδεύονται από τα αρχικά EL σημαίνει πως είναι από Ελληνικό εκτροφείο.

Φτιάξε μόνος σου τη βαφή
Οι κοινές σκόνες βαφής που κυκλοφορούν είναι χημικές και άκρως επιβλαβείς για την υγεία, γι’ αυτό και τα αυγά σχεδόν ποτέ δεν καταναλώνονται, παρά ξοδεύονται μόνο για το καθιερωμένο τσούγκρισμα και ύστερα πετιούνται. Μια συνήθεια που ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κύμα food waste που τις τελευταίες δεκαετίες διογκώνεται συνεχώς. Φέτος, λοιπόν, φτιάξε μόνος της βαφή σου με φυτικά υλικά που έχεις στο σπίτι, νιώσε περισσότερο δημιουργικός και φάε ελεύθερα τα αυγά του τραπεζιού.
Θα χρειαστείς 4 φλυτζάνια ψιλοκομμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα), 2 κουταλιές ξύδι και νερό.
Βράσε το παντζάρι μαζί με το ξύδι για 60’, σούρωσε το υγρό και ρίξ’ το σε άλλη κατσαρόλα, αυτή τη φορά μαζί με τα αυγά. Άσ’ τα να βράσουν για 15’ λεπτά. Τα αυγά σου θα είναι έτοιμα, κατακόκκινα και κατάλληλα προς βρώση!

Μην ξεχνάς πως το βασικότερο συστατικό όλων είναι η αγάπη. Βάλε την από την καρδιά σου και σε γενναιόδωρες ποσότητες και τα αυγά σου θα γίνουν σίγουρα υπέροχα!

odigos_agoras_avgwn_analogue corner