Στο άκουσμα της λέξης «καφές» γεννιούνται αμέτρητοι συνειρμοί. Ατελείωτες κουβέντες με φίλους, σοβαρά meetings, πρωινές υποχρεώσεις μετά από ξενύχτια, μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα, δύσκολα οκτάωρα στη δουλειά, χαλαρές συναντήσεις για Κυριακάτικη «φωτοσύνθεση» συνοδεύονται από ένα μαγικό φλυτζάνι ή μια χάρτινη συσκευασία μου αναβλύζει άρωμα και αυτή τη χαρακτηριστική γευστική γλυκόπικρη γεύση. Πικρός ή γλυκός, παγωμένος ή ζεστός, με γάλα ή χωρίς, ο καφές αποτελεί μια συνήθεια, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει στα όρια του εθισμού και υπάρχει στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.
Μπορεί η γνώση της παρασκευής καφέ να έχει αναδειχθεί σε μια σύγχρονη «επιστήμη» και οι καλοί baristas να κατέχουν θέση Θεού στα μάτια σου, που όντας μισάνοιχτα αναζητούν μια ποιοτική δόση καφεΐνης, όμως κι εσύ, ως γνήσιος καφεϊνοπότης, οφείλεις να γνωρίζεις έστω τα βασικά, προκειμένου να έχεις τις ανάλογες απαιτήσεις.

Μετά το mini version Espresso Lesson που ακολουθεί, ο barista της γειτονιάς σου θα εκπλαγεί. Εάν παρ’ όλα αυτά, αυτό δε σου αρκεί, παρακολούθησε το σεμινάριο Barista της Eurotraining και πάρε την κατάσταση (και τον καφέ σου) στα χέρια σου.

Espresso Lesson
Το φυτό Coffea, που ανήκει στην οικογένεια των Rubiaceae, δίνει τον καρπό, στο εσωτερικό του οποίου εσωκλείεται ο κόκκος του καφέ. Ευδοκιμεί στις περιοχές πλησίον του Ισημερινού, έχει ζωή 20-30 χρόνια και χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια και πλούσιες βροχοπτώσεις. Ανάλογα με τη σύσταση του εκάστοτε εδάφους και τα φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή χρωματίζεται γευστικά γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες καφέ. Οι τρεις βασικές, από τις οποίες προέρχεται ο espresso είναι οι Arabica, Robusta και Liberica, με την πρώτη να αποτελεί την αρχαιότερη και μέχρι σήμερα εμπορικότερη.

Με τη λέξη espresso εννοούμε τόσο την ποικιλία καφέ, όσο και τη μέθοδο παρασκευής αλλά και τον τρόπο σερβιρίσματος. Φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο διαπερνά με πίεση τη σκόνη που έχει προκύψει ως προϊόν άλεσης των κόκκων καφέ και όταν χύνεται στο ποτήρι σχηματίζει μια παχύρευστη χρυσή κρέμα. Εάν η ποιότητα του καφέ και ο τρόπος παρασκευής είναι καλός, όταν προστίθεται ζάχαρη, αυτή παραμένει για λίγο στην κρέμα και στη συνέχεια βυθίζεται αργά στο φλυτζάνι.
Μπορείς να τον απολαύσεις σε αρκετές παραλλαγές, οι βασικότερες είναι:
espresso_eurotraining
Espresso κανονικός
Espresso ristretto
Espresso doppio
Espresso Lungo
Espresso Americano
Espresso machiatto
Espresso romano
Espresso con pana
Cappuccino
Caffe mocha
Caffe latte

Ο κόσμος του καφέ είναι μαγικός! Οπλίσου με όρεξη και το ανάλογο style και κάνε βουτιά στα πιο γευστικά νερά, δηλώνοντας συμμετοχή στο σεμινάριο Barista.