Το επάγγελμα του κουρέα/ μπαρμπέρη παρουσιάζει μια μακρά ιστορική πορεία και αναφέρεται ανελλιπώς  σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς και λαούς της αρχαίας εποχής. Η λέξη μπαρμπέρης προέρχεται από τη λατινική λέξη «barba», που σημαίνει γενειάδα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν προσδώσει στον κουρέα ιδιαίτερη αξία, μιας και θεωρούσαν ότι ήταν αυτός που τους βοηθούσε να αποδεσμευτούν από τα κακά και τα καλά πνεύματα. Τα πνεύματα αυτά, όπως εθεωρείτο, εισέρχονταν στο σώμα μέσω του τριχωτού του κεφαλιού και κατοικούσαν σε κάθε άτομο. Στην αρχαία Ελλάδα τα κουρεία αποτελούσαν σημεία συνάντησης του ανδρικού πληθυσμού σύμφωνα με όσα μας παραθέτει ο Όμηρος σε διάφορες αναφορές του.

Δήλωσε συμμετοχή στο Σεμινάριο Barber του εκπαιδευτικού οργανισμού Eurotraining στο Link

https://www.eurotraining.gr/barbering/

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και των Νεότερων χρόνων οι κουρείς κατέχουν εξέχοντα ρόλο στη ζωή των πολιτών, μιας και λειτουργούν και ως κουρείς-χειρούργοι παρέχοντας στους πελάτες τους ένα ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών. Ο κουρέας όφειλε να περιποιηθεί τα μαλλιά και τα γένια του πελάτη του, ενώ συχνά οι πελάτες επέλεγαν και υπηρεσίες αφαιμάξεων. Για το λόγο αυτό, τα «μπαρμπέρικα» της περιόδου διαθέτουν έναν πόλο και μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή τους, που συμβολίζουν το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες και το δοχείο όπου έπεφτε το αίμα του ασθενή. Ο πόλος αυτός, που βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε πολλά μπαρμπέρικα, αντιπροσώπευε την ράβδο που κρατούσε  ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αφαίμαξης, με τις κόκκινες και άσπρες λωρίδες να συμβολίζουν τους ματωμένους και καθαρούς επιδέσμους αντίστοιχα.

Η περίοδος του 1880 έως το 1940 αποτέλεσε τη χρυσή εποχή των μπαρμπέρικων. Οι άντρες της περιόδου έχουν ως βασική τους επιλογή τα μπαρμπέρικα για την περιποίησή τους, ενώ και τα ίδια τα μπαρμπέρικα εξοπλίζονται και διακοσμούνται πολυτελώς. Κατά την περίοδο της εμφάνισης εργαλείων, με τα οποία οι άντρες μόνοι τους είχαν τη δυνατότητα της περιποίησής τους, τα μπαρμπέρικα θεωρήθηκαν πρόσθετη πολυτέλεια και σιγά σιγά εκλείπουν. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται όχι μόνο μια συνεχή αύξηση των μπαρμπέρικων στην Ελλάδα, αλλά και μία έντονη επιθυμία όλο και περισσότερων αντρών να αναβιώσουν την τέχνη του barbering.

Τα σύγχρονα μπαρμπέρικα ή αλλιώς barber shops είναι επιτυχημένα, καθώς εκείνοι που μυήθηκαν στην τέχνη του barbering, την έμαθαν δίπλα σε κάποιον μεγαλύτερο και έμπειρο μπαρμπέρη και εξέλιξαν την τέχνη και τις παροχές τους, προσφέροντας υπηρεσίες  για τη σωστή περιποίηση του ανδρικού φύλου.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την τέχνη του barbering μη διστάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στο Σεμινάριο Barber, που υλοποιείται στον εκπαιδευτικό όμιλο Eurotraining και θα σας προσφέρει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και τεχνικές.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Σεμινάριο Barber στο παρακάτω Link

https://www.eurotraining.gr/barbering/

Πηγές

https://www.myextension.gr/%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-barber-shops/

https://www.thebmag.gr/2021/04/08/barber-talk-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD/

https://93-till-infinity.gr/barber-pole-h-pragmatikh-istoria/