Όταν ακούς τη λέξη “γενέθλια” τι σου έρχεται πρώτα- πρώτα στο μυαλό; Αγαπημένα πρόσωπα, πολύχρωμα μπαλόνια, τρελός χορός μέχρι το πρωί. Τι θα ήταν όλα αυτά, όμως, εάν δεν περιστρέφονταν γύρω από την παντονινή πρωταγωνίστρια κάθε γενέθλιας ημέρας;
Αφράτη, πολύχρωμη, λαχταριστή…
Ναι, η γενέθλια τούρτα είναι πάντα η party queen και το ξέρεις!

Την παραγγέλνεις μέρες πριν, διαλέγεις με ευλάβεια στολισμό και γεύση, τη στολίζεις με θεαματικά κεριά και μικρά “πυροτεχνήματα” και μετά έρχεται το πάντα γοητευτικά αμήχανο “Να ζήσεις… και χρόνια πολλά”. Η πρώτη κουταλιά είναι πάντα δική σου- σου ανήκει δικαιωματικά!
Και κάθε φορά, σε κάθε “πρώτη κουταλιά” έρχεται το ίδιο ερώτημα: πώς γίνεται οι γενέθλιες τούρτες να είναι πάντα τόσο ξεχωριστά νόστιμες;
Η απάντηση κρύβεται στις μυστικές κουταλιές αγάπης που υπαγορεύει η βασική συνταγή και φυσικά την πολύ ιδιαίτερη ιστορία που την καθιέρωσε και όσο κι αν δεν το φανταζόσουν, έχει ρίζα ελληνική!

Το ζαχαρένιο έθιμο που μας κάνει να φυσάμε κεράκια και να κάνουμε ευχές, έχει τις καταβολές του στην Αρχαία Ελλάδα. Ο εορτασμός προς τιμήν των γενεθλίων της θεάς Αρτέμιδος συνοδευόταν από ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν αναμμένα κεριά. Η Θεά Άρτεμις ήταν Θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας και η φλόγα των κεριών συμβόλιζε τη λάμψη του φεγγαριού με τους Αρχαίους Έλληνες να πιστεύουν πως ο καπνός θα μεταφέρει στη θεά τις προσευχές τους.

Το έθιμο μετεξελίχθηκε στη Γερμανία την περίοδο του μεσαίωνα, όποτε οι Γερμανοί φτιάχνουν ένα κέικ για τα γιορτάσουν τα παιδικά γενέθλια. Τα κέικ αποκτούν πολλά επίπεδα και γίνονται πιο γλυκά. Αυτό το είδος τούρτας ονομάζεται Geburtstagorten και το 17ο αιώνα προστίθεται και η περίτεχνη διακόσμηση. Τα χρόνια περνούν, η ζαχαροπλαστική αποκτά νέες τεχνικές και διανθίζεται με την έννοια του food styling κι έτσι σήμερα πια η γενέθλια τούρτα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, με αμέτρητες επιλογές γεύσεων, κρεμών, υφών και διακοσμήσεων. Όσο για το hit “Happy Birthday”, αυτό καθιερώθηκε περί το 1900 ως μια ταυτόχρονη ευχή των καλεσμένων προς τον εορτάζοντα.

Θέλεις να μάθεις τα πάντα γύρω από το λαχταριστό κόσμο της τούρτας; Δήλωσε συμμετοχή στο επόμενο Σεμινάριο Patisserie!