Προστασία Προσωπικών Δεδομένων- Πώς να προστατεύσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης

Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αρχίζει να εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, μιας και η επιβολή οικονομικών προστίμων, σε όσες δεν το κάνουν, είναι δεδομένη και ιδιαιτέρως αυστηρή. Τα πρώτα μεγάλα πρόστιμα έχουν ήδη αποδείξει πως οι έλεγχοι είναι συνεχείς και η συνέπεια εκ μέρους των επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μια διαδικασία που και ο ίδιος ο χρήστης οφείλει να σέβεται, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφαλή διαδικτυακή και όχι μόνο παρουσία του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαζικών υποκλοπών προσωπικών δεδομένων χρηστών στον κυβερνοχώρο (βλέπε Facebook και Yahoo!) που γνωστοποιήθηκαν, θορυβώντας το παγκόσμιο κοινό.

Η δημιουργία προσωπικών κωδικών για την πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς των χρηστών (Social Media accounts, e-mails, e-banking κτλ) είναι μια διαδικασία φαινομενικά εύκολη. Άλλο τόσο εύκολα μπορεί, ωστόσο, να αποβεί “μοιραία” εάν δεν ακολουθείται από το χρήστη μια σειρά κανόνων ασφαλείας.
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε) προτείνει στους χρήστες πρακτικές οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης:

Δημιουργείστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αποτελούμενες από πολλά διαφορετικά στοιχεία (γράμματα, αριθμούς, σύμβολα).

Δημιουργείστε διαφορετικό κωδικό για κάθε εφαρμογή/πλατφόρμα.

Ανανεώστε κάθε έξι μήνες τους κωδικούς.

Διατηρείστε τον κωδικό σας αυστηρά μυστικό.
Καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή.

Απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

Δείτε το σχετικό video

Μάθετε τα πάντα γύρω από το GDPR και αποκτήστε πιστοποίηση Data Protection Officer παρακολουθώντας το Σεμινάριο DPO.