Ο Cappuccino είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα με βάση τον espresso παγκοσμίως. Η διάδοση του ξεκίνησε με τον κανόνα των 3/3. Δηλαδή 1/3 espresso 1/3 γάλα και 1/3 αφρόγαλα και κατέληξε σαν το επίσημα αναγνωρισμένο ρόφημα από το Εθνικό ινστιτούτο της Ιταλίας με 100 ml αφρόγαλα και ένα espresso (δηλαδή 25- 30ml). Σίγουρα για διάφορους λόγους σε κάποια μαγαζιά θα πιούμε cappuccino που αγγίζουν ακόμα και τα 360ml χάνοντας έτσι τελείως τη γευστική ισορροπία γάλακτος-καφέ.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να παράγουμε εύκολα ένα cappuccino σε απλά 10 βήματα:

1. Ξεκινάμε εκχυλίζοντας μια δόση espresso (25-30ml) Συνεχίζουμε προσθέτοντας πλήρες γάλα λίγο πιο κάτω απ’τη μέση της γαλατιέρας.

2. Συνεχίζουμε εξαερώνοντας το ακροφύσιο της μηχανής έτσι ώστε να «διώξουμε» το νερό που έχει δημιουργηθεί εσωτερικά από την υγροποίηση του ατμού.

3.Τοποθετούμε το ακροφύσιο στη μύτη της γαλατιέρας σαν οδηγό και στοχεύουμε στο κέντρο του γάλακτος.

4. Ενώ βρισκόμαστε οριακά κάτω από την επιφάνεια και πλαγιάζουμε τη γαλατιέρα προς τη μεριά που μας εξυπηρετεί περισσότερο έτσι ώστε να πετύχουμε το στροβιλισμό ο οποίος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε μια ομοιόμορφη υφή γάλακτος χωρίς φυσαλίδες.

5. Με το αριστερό χέρι κρατάμε τη γαλατιέρα από το χερούλι και με το δεξί ακουμπάμε στο πλάι της έτσι ώστε να μπορούμε με λεπτεπίλεπτες κινήσεις να την κατεβάζουμε προς τα κάτω για να πετύχουμε τη διόγκωση του γάλακτος κατά 2/3 της αρχικής ποσότητας. Το χέρι που ακουμπάει στο πλάι της γαλατιέρας μας βοηθάει αποκτώντας εμπειρία να καταλαβαίνουμε και την επιθυμητή θερμοκρασία η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 70 βαθμούς κελσίου.

6. Τελειώνοντας με το γάλα η πρώτη μας κίνηση είναι να καθαρίσουμε το ακροφύσιο της μηχανής με ένα βρεγμένο πανί και να εξαερώσουμε και πάλι για να φύγει το γάλα που έχει συσσωρευτεί εσωτερικά.

7. Επόμενη κίνηση είναι να ομογενοποιήσουμε το γάλα (κινώντας τη γαλατιέρα κυκλικά) το οποίο έχει ήδη αρχίζει να διαχωρίζεται.

8. Πλέον έχοντας έτοιμο το γάλα και τον espresso μας, πλαγιάζουμε το φλιτζάνι και φέρνοντας κοντά και στο κέντρο του καφέ τη μύτη της γαλατιέρας αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα.

9. Όσο γεμίζουμε προσπαθούμε να έχουμε σταθερή ταχύτητα και να μένουμε στο κέντρο, ισιώνοντας το φλιτζάνι καθώς γεμίζει. Σταματάμε όταν είμαστε περίπου ένα εκατοστό κάτω από το χείλος του.

10. Μπορούμε να ελέγξουμε το ομογενοποιημένο αφρόγαλα που παρασκευάσαμε σπρώχνοντας το με ένα κουτάλι. Πρέπει να έχουμε πετύχει μια βελούδινη υφή χωρίς φουσκάλες με πάχος περίπου 1cm.

Αν θέλετε να μάθετε όλα τα μυστικά ενός καλού barista δείτε εδώ:https://www.eurotraining.gr/barista/

Πηγή:https://thisiscoffee.gr/