Η επιλογή των πρώτων υλών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτυχία ή όχι αυτού που θα καταλήξει στο πιάτο. Η λεπτεπίλεπτη, φίνα γεύση είναι μια «κατάκτηση» που δεν βασίζεται στην τύχη, αλλά στη γνώση και τη διάθεση φροντίδας με την οποία μπαίνουμε στο βασίλειο της κουζίνας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξέρουμε πώς να επιλέγουμε φρέσκα προϊόντα, που θα εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό γευστικό αποτέλεσμα.
Βέβαια, η διαλογή δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.
Χρειάζεται προσοχή, παρατηρητικότητα και… μερικά tips!
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πας στο super market ή σε κάποια υπαίθρια αγορά, πάρε μαζί και τις σημειώσεις σου!

Γαρίδα
Από μία φρέσκια γαρίδα δε λείπει ποτέ το κεφάλι. Εάν είναι… αποκεφαλισμένη, σημαίνει πως έχει καταψυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο λόγος που σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται το κεφάλι είναι πως αυτό περιέχει πολύ λίπος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της υφής.

Χταπόδι
Το φρέσκο χταπόδι έχει λευκό ή ροζέ χρώμα, ενώ το μελάνι του είναι ρευστό. Αντίθετα, το κατεψυγμένο έχει σκούρα χρώμα και πιο παχύρευστο μελάνι.

Ψάρι
Το φρέσκο ψάρι έχει «ζωντανά» μάτια (ποτέ δεν παίρνουμε ψάρι που δεν έχει τα μάτια του), γυαλιστερό δέρμα, κόκκινα βράγχια, σφιχτή σάρκα και είναι άοσμο. Όσα ψάρια έχουν μια ελαφριά μυρωδιά θάλασσας είναι λίγων ημερών, ενώ όσα έχουν την δυσάρεστη μυρωδιά της ψαρίλας είναι πολλών ημερών.

Κόκκινο κρέας
Το φρέσκο κόκκινο κρέας έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ το λίπος του είναι λευκό. Εάν το χρώμα του τείνει προς το καφέ και το λίπος προς το κίτρινο… φύγε μακριά!

Κοτόπουλο
Το φρέσκο κοτόπουλο έχει εύκαμπτα πόδια, «αφράτο» και παχύ στήθος και ροζ χρώμα.

Αυγό
Τοποθέτησε το αυγό σε ένα ποτήρι με νερό. Εάν το αυγό βυθιστεί και γείρει, είναι φρέσκο. Εάν βυθιστεί αλλά δε γείρει είναι κάποιων ημερών. Εάν δε βυθιστεί καθόλου… άσχημα τα νέα!

Πιπεριές
Μια πιπεριά που μόλις κόπηκε είναι γυαλιστερή, με έντονο χρώμα. Αντίθετα, μια πιπεριά με θαμπή όψη και «ζάρες» δεν είναι ό, τι πιο φρέσκο μπορείς να βρεις…

Κολοκυθάκια
Τα φρέσκια κολοκυθάκια είναι αυτά που έχουν τους ανθούς τους!

*Extra tip: Κάντε τους ανθούς γεμιστούς ή βάλ’ τους σε ομελέτα!

Εάν θέλεις να μάθεις όλα τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης, δήλωσε συμμετοχή στο τμήμα ειδικότητας Αρχιμάγειρας-Chef του ΙΕΚ Eurotraining και κάνε το όνειρό σου πραγματικότητά!