Ο κ. Ζωτάκης Γιώργος έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο δρόμο της εκπαίδευσης και συνεχίζει ακάθεκτος. Είναι ένας άνθρωπος-εκπαιδευτικός τίμιος και πάνω από όλα ειλικρίνης και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να κοιτάς το δάσκαλό του παιδιού σου στα μάτια. Όπως τραγουδάει και ο Παύλος Σιδηρόπουλος:

” Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα”

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιχειρηματικά με τον κλάδο της εκπαίδευσης;

To ενδιαφέρον που έχω για τον κλάδο της εκπαίδευσης τοποθετείται πολλά χρόνια πίσω, στον Οκτώβριου του 1972. Την εποχή εκείνη ασχολήθηκα με την εκπαίδευση διδάσκοντας σε διάφορα σχολεία στον Πειραιά. Στα πρώτα μαθήματα κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο προορισμός μου, να ασχοληθώ με την εκπαίδευση. Το 1975 συνεργάστηκα με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Χατζηπέρη, όπου ανέλαβα την γενική διοίκηση. Στην πορεία άφησα τις υπόλοιπες δραστηριότητες που είχα, ήμουν διευθυντής στην Κτηματική Τράπεζα τότε, και ασχολήθηκα με την εκπαίδευση γιατί με είχε κερδίσει 100%. Το 1993 έφτιαξα το ΙΕΚ Χατζηπέρη-Ζωτάκη που ήταν από τα πρώτα ΙΕΚ στην Ελλάδα, στην πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1. Στην συνέχεια ίδρυσα το MAST College, κολέγιο, το οποίο ήταν συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο του Langside. Οι σπουδαστές τελειώνοντας το ΙΕΚ συνέχιζαν τις σπουδές τους στην Αγγλία για ένα χρόνο και έπαιρναν το bachelor. Αργότερα συνεργάστηκα με το κολέγιο Lowestoft, όπου αντίστοιχα οι σπουδαστές συνέχιζαν τις σπουδές τους. Έπειτα έδωσα το ΙΕΚ σε έναν φίλο που εκτιμούσα πολύ και εγώ ασχολήθηκα πλέον με το Κ.Ε.Κ. (Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων) από το 2000 το οποίο ονόμασα Eurotraining. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στην ίδια διεύθυνση με το ΙΕΚ απλώς στεγάζονταν σε άλλους ορόφους. Το 2016 αποφάσισα να επεκτείνω τις δραστηριότητες του Eurotraining και πλέον άρχισε να λειτουργεί και ως πιστοποιημένο ΙΕΚ. Το Eurotraining λοιπόν είναι Κ.Ε.Κ, είναι ΙΕΚ και πραγματοποιεί και κάποια σεμιναριακά μαθήματα, τα οποία είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας και δυο παραρτήματα, ένα στο Βόλο και ένα στην Θεσσαλονίκη.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης για τους νέους μιας χώρας;

Η εκπαίδευση είναι το Α & Ω για έναν νέο. Λαμβάνοντας εκπαίδευση ένας άνθρωπος, βελτιώνεται συνολικά, γίνεται πιο σκεπτόμενος και πιο ήπιος χαρακτήρας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρησιμοποιώντας την ορθή λογική. Εκπαίδευση δεν είναι μόνο η παρακολούθηση κάποιων σπουδών, εκπαίδευση σημαίνει αναζήτηση της γνώσης με κάθε τρόπο.

Λένε ότι η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητής είναι αμφίδρομη. Θυμάστε κάποιο περιστατικό όπου σας δίδαξε κάτι για τη ζωή, μέσα από τη συμμετοχή σας στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Κάποτε μάλωσα έναν μαθητή. Όταν κατάλαβα αργότερα ότι είχε δίκιο πήγα και του ζήτησα συγνώμη. Πρέπει να είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και να έχουμε το θάρρος να παραδεχόμαστε την αλήθεια, είτε αυτή είναι αρνητική είτε θετική για τον εαυτό μας. Τα παιδιά, οι μαθητές και οι σπουδαστές μου, με διαμόρφωσαν σε έναν άνθρωπο αντικειμενικό και δίκαιο.

Ποιος είναι ο σκοπός του Eurotraining;

Ο σκοπός της Eurotraining όταν ξεκίνησε το 2000 ήταν να καταρτίζει ενήλικους ανθρώπους, έτσι ώστε να ενσωματώνουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον κλάδο εργασίας τους, αποκτώντας σύγχρονες δεξιότητες, βελτιώνοντας την απόδοση στην εργασία τους. Από το 2016 η Eurotraining καταρτίζει και απόφοιτους λυκείου σε οποιοδήποτε τεχνικό επάγγελμα της αρεσκείας του. Οι απόφοιτοι αποκτούν δίπλωμα από το Υπουργείο Παιδείας.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΙΕΚ Eurotraining σε σχέση με τα άλλα ΙΕΚ;

Το ΙΕΚ Eurotraining μεταξύ των άλλων ασχολείται με Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτούνται άμεσα από τις Βρυξέλλες. Αυτή τη στιγμή, υλοποιεί τουλάχιστον 30 προγράμματα σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς από την Λατινική Αμερική μέχρι και την Κίνα, από την Ευρώπη μέχρι και την Ασία. Ο κάθε σπουδαστής του ΙΕΚ Eurotraining εφόσον δείξει ενδιαφέρον και ακολουθεί πιστά τις σπουδές της ειδικότητας που έχει επιλέξει, ο οργανισμός μας τον στέλνει για ένα χρονικό διάστημα σε ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού συναφές με τον αντικείμενό του για επιπλέον επιμόρφωση, χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πάρει μια επιπλέον εκπαίδευση, λαμβάνοντας την κουλτούρα της εκπαίδευσης ενός άλλου κράτους, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε επαγγελματία. Δεν σας κρύβω ότι στο Πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ, με το οποίο συνεργαζόμαστε, πολλοί Έλληνες καθηγητές έχουν πάρει εκεί το διδακτορικό τους, όπου εμείς υλοποιούμε προγράμματα των Βρυξελλών διαθέσιμα για τους σπουδαστές μας. Ένα Ελληνικό ΙΕΚ μέσω των Βρυξελλών συνεργάζεται με Πανεπιστήμια στην Μπανγκόκ, στο Μεξικό, στη Νότια Κορέα, στο Μαρόκο, στην Αργεντινή, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες. Το πανεπιστήμιο μάλιστα της Ιταλίας είναι σε αναμονή της αποστολής σπουδαστών μας για τη μαγειρική και αντίστοιχα το πανεπιστήμιο της Γαλλίας αναμένει τους σπουδαστές μας από το τμήμα της ζαχαροπλαστικής.

Τι θα λέγατε στους γονείς που ψάχνουν το επόμενο εκπαιδευτικό «σπίτι» για τα παιδιά τους;

Επειδή είμαι γονέας και παππούς πλέον, και έχω περάσει από τη θέση του κάθε γονιού που θέλει να δώσει τα εφόδια στα παιδιά του για να αντιμετωπίσει τη ζωή, θέλω να είμαι σωστός. Η φιλοσοφία μου στην εκπαίδευση είναι ότι θέλω κάθε παιδί που έρχεται εδώ να νιώθει ότι έρχεται μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια για να πάρει τα εκπαιδευτικά εφόδια με τα οποία θα πορευτεί μέσα στην ζωή αξιόλογα. Κάθε παιδί που ανήκει στους σπουδαστές του ΙΕΚ Eurotraining είναι πνευματικό μου παιδί και αντιμετωπίζεται σαν μια μεμονωμένη προσωπικότητα. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό να ακούω κάθε παιδί και να βρίσκουμε μαζί λύσεις σε ο,τιδήποτε το απασχολεί.