Ποιος είπε ότι δίαιτα σημαίνει στερούμε την τροφή για να αδυνατίσω; Δίαιτα σημαίνει το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούμε προκειμένου να παρέχουμε την σωστή ενέργεια στο οργανισμό μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής (εργασία, σπουδές, δραστηριότητες).

 Ο αριθμός και η ποσότητα των γευμάτων είναι σημαντικότερος συντελεστής στο διατροφικό μας πρόγραμμα ή αλλιώς τη δίαιτα μας. Οι chef της σχολής μας προτείνουν ότι ο ιδανικός αριθμός για τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα είναι τέσσερα, ο ελάχιστος τρία και ο μέγιστος έξι. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι σπουδαστές της μαγειρικής είναι η αξία της διατροφής, χωρίς αυτήν δεν μπορείς να γίνεις σωστός chef και αργότερα καταξιωμένος.

Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα πρέπει να είναι γύρω στις τρεις ώρες. Πρέπει να γνωρίζουμε πως, όταν αφήνουμε τον εαυτό μας νηστικό για πολλές ώρες, συχνά, η έλλειψη απαραίτητων στοιχείων για τον οργανισμό μας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται. Η συσσώρευση λίπους θα είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο οργανισμός φοβάται πως θα μείνει χωρίς τροφή, και προκειμένου να έχει απόθεμα για το μέλλον αποθηκεύει λίπος.

Επίσης, αν αφήνοντας τον εαυτό σας να πεινάει τρώγοντας ένα ή δύο γεύματα την ημέρα και δείτε την βελόνα της ζυγαριάς να δείχνει λιγότερα κιλά, μην χαρείτε. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτό που χάσατε είναι μυϊκή μάζα και όχι λίπος. Έτσι λειτουργεί ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αφού ξοδέψει την γλυκόζη του αίματος και μετά των οργάνων και δεν λάβει τροφή, θα αρχίσει να καταναλώνει  την μυϊκή καταβολή, αφού το λίπος θα το κρατήσει για έκτακτη ανάγκη και τους μυς εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και επειδή δεν τους χρησιμοποιεί αρκετά δεν τους θεωρεί τόσο χρήσιμους.

Πριν το πρωινό το στομάχι μας είναι άδειο και το λεπτό μας έντερο έτοιμο να απορροφήσει οτιδήποτε του δώσουμε. Πριν το πρωινό μπορούμε να φάμε κάτι θρεπτικό και «ελαφρύ», που θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μας. Αυτό μπορεί να είναι φυσικός φρεσκοστυμμένο χυμός, ή και λίγο χλιαρό νερό με λεμόνι.

Πρωινό

Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μας δίνει την ενέργεια και τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Το πρωινό είναι πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες των συνδυασμών, μιας και δεν θέλουμε να πάθουμε δυσπεψία. Για παράδειγμα δεν θα φάμε δημητριακά με γάλα έχοντας δίπλα και ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Μία άλλη εναλλακτική είναι ψωμί με μέλι ή κάποια μαρμελάδα, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης ένα εξαιρετικό πρωινό είναι τα  αυγά ή και το γιαούρτι συνδυασμένο με μέλι ή κομματάκια φρέσκων φρούτων.

breakfast

Πρόγευμα

Είναι το γεύμα μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού. Το πιο βασικό που πρέπει να προσέχουμε είναι να τρώμε πρόγευμα μόνο όταν το μεσημεριανό απέχει πολλές ώρες μετά το πρωινό για να κρατήσουμε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό. Το πιο βασικό όπως έχετε καταλάβει είναι να μην αφήσουμε το μεταβολισμό μας να «κοιμηθεί» αλλά να πάρει και θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για τις ενεργειακές του ανάγκες. Το πρόγευμα θα μπορούσε να αποτελείται από κάποιο «σνακ», όπως η μαύρη σοκολάτα, κάποιο φρούτο, ξηρούς καρπούς, χυμό ή και κάποιο ρόφημα. Προτιμήστε πράσινο τσάι και αποφύγετε τον καφέ.

δεκατιανό

Μεσημεριανό

Το μεσημεριανό πρέπει να αποτελείται από μία κύρια τροφή συνοδευόμενη, τις περισσότερες φορές, από αρκετή σαλάτα εποχής, για παράδειγμα τώρα που είναι χειμώνας θα μπορούσατε να φάτε μαρουλοσαλάτα ή λάχανο-καρότο. Σημαντικό είναι η σαλάτα να είναι περισσότερη σε ποσότητα από ότι το κυρίως πιάτο. Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέξετε για τη δίαιτά σας είναι να τρώτε απ’ όλες τις τροφές. Σε ένα μενού οχτώ ημερών, καλό θα ήταν να υπάρχει η εξής αναλογία:

  1. 2/8 θαλασσινά
  2. 2/8 ζωική πρωτεΐνη
  3. 2/8 όσπρια
  4. 2/8 άμυλα

Απογευματινό

Λειτουργεί περισσότερο ως «γέφυρα» ανάμεσα στο μεσημεριανό και στο βραδινό, ενώ μερικές φορές μπορεί να αντικαταστήσει το βραδινό, εάν φάμε αργά το μεσημεριανό μας και δεν κοιμηθούμε αργά. Φρέσκα φρούτα εποχής είναι ένα καλό απογευματινό.

salad

Βραδινό- Πολύ Προσοχή !!!!

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να είναι κάτι που θα δυσκολέψει το πεπτικό μας σύστημα, καθώς μετά από λίγο θα πάμε να κοιμηθούμε. Ένα ελαφρύ γεύμα από το οποίο δεν θέλουμε ούτε ενέργεια, ούτε να διατηρήσει τον μεταβολισμό μας ενεργοποιημένο, παρά μόνο να μας δώσει θρεπτικά συστατικά. Θα μπορούσε να αποτελείται από οτιδήποτε δεν είναι δύσπεπτο και μπορείνα μας προσφέρει αυτό που θέλουμε. Μία σούπα λαχανικών ή ζεστό γάλα με μέλι.