Τι είναι Carving φρούτων & λαχανικών; Carving στα ελληνικά σημαίνει σκαλίζω. Στον επίπεδο της τέχνης carving, είναι η “γλυπτική”. Η “γλυπτική” φρούτων και λαχανικών είναι η τέχνη κατά την οποία χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και αφαιρώντας τμήματα του λαχανικού ή του φρούτου σε συγκεκριμένο σχήμα, μετατρέπουμε ένα καρπούζι, μία πιπεριά, ένα ραπανάκι, έναν ανανά, μια κολοκύθα κ.ά. σε “ολάνθιστους κήπους”.

carving

Το carving φρούτων και λαχανικών είναι πολύ διαδεμένο σαν μια τέχνη διακόσμησης στον χώρο της γαστρονομίας. To carving το συναντάμε στην Ευρώπη και στην Ασία. Ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι στις χώρες της Ταϊλάνδης, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Κατα πάσα πιθανότητα ξεκίνησε από την Κίνα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ 618-906 μ.Χ. Σκάλιζαν με τέτοιο τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά δίνοντας τους μορφές ζώων και μυθολογικών πλασμάτων, προσπαθώντας μέσω αυτών των αναπαραστάσεων να αφηγηθούν τους θρύλους και μύθους της ιστορίας τους.

carving

Το καρπούζι έχει την τιμήτική του στο κινέζικο carving. Συνήθως σκαλίζουν το εξωτερικό και τον εσωτερικό του φρούτου το αφαιρούν, δημιουργώντας μια “δεξαμενή” όπου μέσα μπορούν να βάζουν είτε κάποιο τρόφιμο είτε το χρησιμοποιούν σαν ανθοδοχείο.

carving

Στο ΙΕΚ Eurotraining στο πλαίσιο της αυτόνομης ειδικής κατάρτισης που προσφέρουμε τόσο στους σπουδαστές μαγειρικής όσο στους ήδη επαγγελματίες, αλλά και σ’ αυτούς που τους αρέσει να εκφράζονται μέσα από τη δημιουργικότητα μίας τέχνης με αντικείμενο τη μαγειρική, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών μας το carving φρούτων & λαχανικών.

carving

To πρόγραμμα του σεμιναρίου περιμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ανθοδεσίες λαχανικών και φρούτων
  • Σμίλευση κολοκύθας
  • Ολοκληρωμένες συνθέσεις
  • Στολισμός μπουφέ carving φρούτων και λαχανικών
  • Στήσιμο μπουφέ (σαλάτες, κρύα πιάτα, figner food)

carving

Η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού ιδρύματος Eurotraining στηρίζεται στην συμμετοχή όλων των μαθητών – σπουδαστών στο πρακτικό μάθημα. Όλοι συμμετέχουν στην πρακτική εκμάθηση, ώστε τελειώνοντας το σεμινάριο να αισθάνονται τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση να μπορούν χωρίς την καθοδήγηση του καθηγητή να δημιουργήσουν τα δικά τους γλυπτά φρούτων και λαχανικών.

carving