Η δημιουργία ενός γευστικού κοκτέιλ είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να κατακτηθεί. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που χρειάζεται να έχει ένας bartender στο μυαλό του, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει γνώριμες ή νέες συνταγές, τις οποίες θα απολαύσουν οι πελάτες του.  

Πρώτα από όλα χρειάζεται να γνωρίζει τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για να μπορεί να δημιουργεί τις συνταγές του. Ορισμένα από τα απολύτως βασικά εργαλεία που χρειάζεται να έχει ο bartender είναι το cocktail shaker, το bar spoon, το jigger, το strainer και το muddler. 

Οι διαφορές μεταξύ Cocktail και Mixed Drink 

  • Τα μεικτά ποτά είναι όλα τα ποτά, στα οποία γίνεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων συστατικών. Αυτά τα ποτά συνδυάζονται με πάγο, και μια από τις πιο συνηθισμένες συνταγές είναι το ρούμι και κόκα κόλα. Ακόμη, είναι συνηθισμένη η εντύπωση ότι τα ανάμεικτα ποτά περιέχουν αλκοόλ, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν δημοφιλή ποτά όπως το Arnold Palmer που δεν διαθέτει αλκοόλ. 
  • Τα cocktail είναι ανάμεικτα ποτά που περιέχουν έναν συνδυασμό ποτών, γλυκαντικών και πικρών ουσιών, νερού και αραιωμένου πάγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τυπικού και κλασσικού cocktail είναι το cocktail από brandy. Παρόλο που το μαρτίνι δεν περιέχει καθόλου γλυκαντικές ουσίες, θεωρείται και αυτό cocktail. Γενικότερα, πλέον, ο ορισμός του cocktail είναι ευρύτερος από ό,τι ήταν παλιότερα. Τα cocktail είναι μεικτά ποτά που εκπέμπουν φαντασία και χρειάζονται περισσότερη δουλειά για την κατασκευή τους. 

Το Zombie Cocktail και η Tiki Κουλτούρα 

To cocktail Zombie είναι ένα από τα πιο αγαπητά και εξεζητημένα cocktail. Ο δημιουργός της συνταγής είναι ο Donn the beach, ο οποίος χρησιμοποίησε διάφορα εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά για την παραγωγή του. Συνήθως, ως βάση χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών ρούμια και το αποτέλεσμα σερβίρεται σε διάφορα κεραμικά ποτήρια, στα οποία αποτυπώνονται διάφορες θεότητες της πολυνησιακής κουλτούρας. Το Zombie cocktail είναι από τα δημοφιλέστερα cocktail και ο βασικότερος εκπρόσωπος της tiki κουλτούρας και φιλοσοφίας. 

Αν και εσείς ενδιαφέρεστε για το bartending και επιθυμείτε να μάθετε να φτιάχνετε τα απόλυτα cocktail, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο Bartending του Εκπαιδευτικού Οργανισμού EUROTraining 

Το σεμινάριο Bartending έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βιώσετε μια απόλυτη handson εμπειρία, που θα σας βοηθήσει να μάθετε γνώριμες και νέες συνταγές cocktail ή άλλων αλκοολούχων και μη ποτών.  

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το σεμινάριο Bartending ΕΔΩ.