Ο μύλος άλεσης καφέ αποτελεί καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την εργασία ενός Barista, καθώς η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος σχετίζεται άμεσα με το πότε αλέστηκε ο καφές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Επομένως, για να μπορέσετε να προσφέρετε υψηλής ποιότητας καφέ, θα χρειαστεί να γνωρίζετε πώς να ρυθμίζετε σωστά τον μύλο άλεσης. 

Ο μύλος άλεσης καφέ είναι ένα εργαλείο, το οποίο χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αξιοποιείται. Τα μαχαίρια που διαθέτει, όπως είναι φυσικό, φθείρονται με την καθημερινή χρήση, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις του να μην μένουν σταθερές και να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, η ποιότητα του καφέ επηρεάζεται από την υγρασία, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να ρυθμίζεται κατάλληλα ο μύλος. 

Ο ρόλος των μαχαιριών ενός μύλου άλεσης είναι η μετατροπή των κόκκων του καφέ στη μορφή πούδρας. Όταν η απόσταση των μαχαιριών είναι μικρή, τότε το αποτέλεσμα της άλεσης θα είναι λεπτοκομμένο. Η μετατροπή των κόκκων καφέ σε μορφή πούδρας, δεν επιτρέπει το νερό να περνάει εύκολα, οδηγώντας με αυτό το τρόπο σε μια αργή εκχύλιση, η οποία προσφέρει μια ισορροπημένη γεύση. Η γεύση του καφέ που προκύπτει είναι γλυκιά με μια ελαφριά οξύτητα. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που οι κεφαλές των μαχαιριών βρίσκονται σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πιο χοντροί κόκκοι του καφέ. Το παραπάνω οδηγεί το νερό να διαπερνάει γρηγορότερα το μείγμα του καφέ, και να μειώνεται ο χρόνος της εκχύλισης. 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή ρύθμιση του μύλου άλεσης! 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο κάθε μύλος άλεσης έχει και διαφορετικό ρυθμιστή, άρα και οι αποστάσεις των μαχαιριών ρυθμίζονται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, σε κάποιους μύλους άλεσης η απόσταση των μαχαιριών μειώνεται στρίβοντας τον ρυθμιστή με τη φορά των δεικτών ενός ρολογιού, ενώ σε κάποιους άλλους χρειάζεται να τον στρίψετε προς την αντίστροφη φορά. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες του κατασκευαστή θα προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στρίψετε τον ρυθμιστή στην επιθυμητή κατεύθυνση. Γνωρίζοντας τα παραπάνω δεδομένα και στρίβοντας το ρυθμιστή προς την επιθυμητή κατεύθυνση, επιτυγχάνεται την μετακίνηση 3 χιλιοστών, ώστε να σας προσφέρει το αποτέλεσμα που θέλετε. Με αυτό τον τρόπο ο χρόνος εκχύλισης αλλάζει κατά 3 με 5 δευτερόλεπτα, πάντοτε, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη ότι χρησιμοποιείτε την ίδια δόση καφέ και την ίδια τεχνική πατήματος του αλεσμένου καφέ. 

Τα 5 βήματα για την ρύθμιση του μύλου άλεσης! 

  1. Για αρχή πρέπει να έχετε αποφασίσει την υφή που θέλετε να έχει ο καφέ σας. Οι αποστάσεις μεταξύ των μαχαιριών θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της άλεσης, το οποίο θα είναι είτε χοντροκομμένο, είτε λεπτοκομμένο. Παράλληλα, πρέπει να έχετε προσθέσει αρκετούς κόκκους καφέ στην καμπάνα του μύλου, ενώ ακόμη να είστε σίγουροι ότι ο σύρτης είναι ανοιχτός και δεν εμποδίζεται η έξοδος των κόκκων του καφέ προς τα μαχαίρια. 
  2. Θα χρειαστεί να ανοίξετε το μύλο για 10 δευτερόλεπτα και να πετάξετε την πρώτη άλεση, διότι έχει παραχθεί σύμφωνα με τις προηγούμενες ρυθμίσεις του μύλου. 
  3. Ετοιμάστε μια δοκιμαστική δόση espresso, δίχως να έχετε αλλάξει τη δόση του καφέ. Χρησιμοποιείστε τα ίδια ml ή τον ίδιο τρόπο πατήματος.  
  4. Μπορείτε να αξιολογήσετε την ποιότητα και τον ρυθμό εκχύλισης του καφέ.  
  5. Μπορείτε να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα του οδηγού, σε περίπτωση που δεν έχετε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την τέχνη του καφέ, αποκτώντας τόσο θεωρητικές, όσο και πρακτικές γνώσεις γύρω από την τον τρόπο άλεσης, την εκχύλιση και την παρασκευή του, τότε το σεμινάριο Barista του Εκπαιδευτικού Ομίλου EUROTrainining είναι για εσάς! 

Το σεμινάριο Barista είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσετε να μάθετε για τα είδη του καφέ και τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του. Ακόμη θα μπορέσετε να διδαχθείτε για το ζεστό/κρύο αφρόγαλα, αλλά και την παρασκευή άλλων ροφημάτων, όπως της ζεστής ή κρύας σοκολάτας. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο Barista μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.