Σοκολατένια αυγά και κουνελάκια. Πώς προέκυψαν οι λατρεμένες συνήθειες του Πάσχα;
Το Πάσχα είναι μια μέγαλη χριστιανική γιορτή, γεμάτη ήθη και έθιμα, τα οποία αναβιώνουν με συνέπεια μέχρι και σήμερα. Ακόμη και για εκείνους που δεν ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας, η τήρηση των εθίμων είναι μια λαογραφικής καταβολής διαδικασία, που διατηρεί ζωντανό το πολιτιστικό στίγμα της κοινωνίας και φυσικά προσφέρει χαρά και γλυκιές οικογενειακές και φιλικές στιγμές δημιουργίας και “μοιράσματος”.
Από πού προέρχονται όμως μερικές από τις συνήθειες που μέχρι σήμερα κάνουν μικρούς και μεγάλους να δηλώνουν λάτρεις της παράδοσης;Αυγά από γύψο, πηλό και άλλα υλικά.
Γιατί διακοσμούμε τα “Πασχαλινά” Αυγά;
Αυγά χρωματιστά, περίτεχνα, που πολλές φορές μοιάζουν με έργα τέχνης. Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργική τάση που αυτές τις ημέρες μας κάνει να θυμόμαστε τα σύνεργα της χειροτεχνίας και να γινόμαστε πάλι παιδιά;
Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, λόγω της νηστείας, τα αυγά απαγορεύονται. Έτσι, όσα αυγά συλλέγονταν εκείνες τις ημέρες διακοσμούνταν και δίνονταν μετά το Πάσχα στα παιδιά ως δώρο. Οι Βικτωριανοί υιοθέτησαν την παράδοση μεταποιώντας τη, κάνοντας την αρχή για τη σημερινή της εξέλιξη. Έφτιαχναν αυγά από χαρτόνι, τα διακοσμούσαν με υφάσματα και τα γέμιζαν με Πασχαλινά δώρα.
Πώς προέκυψαν τα σοκολατένια αυγά;
Η αρχή έγινε το 19ο αιώνα στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου και ξεκίνησαν να δημιουργούν σοκολάτες σε σχήμα αυγού, ειδικά για την περίοδο του Πάσχα. Η σοκολατοβημιοχανία της εποχής και η επεξεργασία σοκολάτας δεν βρισκόταν, ωστόσο, στο σημερινό σημείο, με αποτέλεσμα η σοκολάτα να είναι αρκετά σκληρή και πικρή. Όσο οι τεχνικές εξελίσσονταν, τα σοκολατένια αυγά άρχισαν να παίρνουν τη μορφή που έχουν και σήμερα και έγιναν μια γλυκιά παράδοση που λατρεύεται από τους choco lovers όλου του κόσμου.
… και τα πασχαλινά κουνελάκια;
Τα κουνέλια, λόγω του μεγάλου αριθμού νεογνών που γεννούν, θεωρούνται σύμβολο ζωής. Έτσι, τα διακοσμητικά κουνελάκια, που κρύβουν σοκολατένια αυγά, καθιερώθηκαν ως ένα συμβολικό δώρο που δηλώνει τη νέα ζωή και την αισιοδοξία, ήδη από το 19ο αιώνα.
Σε πολλές χώρες πραγματοποιούνται κυνήγια σοκολατένιων αυγών με τα παιδιά να τα λατρεύουν, ενώ σύμφωνα με το μύθο, στην Ελβετία, τα σοκολατένια αυγά τα φέρνει ο κούκος και στη Γερμανία η αλεπού.