Η οργάνωση ενός ταξιδιού δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Όσο πιο μακρινός είναι ο προορισμός και άγνωστος ο πολιτισμός, τόσο πιο καλή προετοιμασία πρέπει να κάνεις. Σχέδια, προγραμματισμοί, οργάνωση χρόνου, σωστή επιλογή προορισμών, booking και τόσες άλλες διαδικασίες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείς μήνες πριν την ημέρα του ταξιδιού. Γι’ αυτό, η συνεργασία με έναν τουριστικό συνοδό είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ο Τουριστικός Συνοδός είναι ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει να συνοδεύσει τον πελάτη/υποψήφιο ταξιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, από την ώρα της αναχώρησης έως την ώρα της επιστροφής, να ξεναγήσει, να κατευθύνει, να επεξηγήσει, να προτείνει.
Το επάγγελμα του Τουριστικού Συνοδού γνωρίζει μεγάλη άνθιση και κερδοφορία σε μια τόσο τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίες αξίζουν πράγματι τον τίτλο του καλού επαγγελματία.
Εάν αγαπάς τα ταξίδια, την ιστορία, τον πολιτισμό και την επαφή με τον άνθρωπο, κάνε εγγραφή στην ειδικότητα Τουριστικός Συνοδός του ΙΕΚ Eurotraining και πριν κάνεις το πρώτο σου ταξίδι, διάβασε τον παρακάτω οδηγό!
1. Άκου τον κόσμο, όχι μόνο όσα λες εσύ.
Οι περισσότεροι τουριστικοί συνοδοί συνηθίζουν να χάνονται τόσο μέσα στις διηγήσεις τους, που πολλές φορές ξεχνούν πως υπάρχει κόσμος γύρω τους. Δώσε βάση στην ομάδα σου, φρόντισε να στέκεσαι σε σημείο που μπορούν να σε ακούσουν όλοι, «διάβασε» τα πρόσωπά τους για τυχόν απορίες που ντρέπονται να δηλώσουν.
2.Χτίσε προσωπική σχέση μαζί τους.
Όσο πολλές κι αν είναι οι διαδρομές που έχει το πρόγραμμα, μην παραμελείς τον παράγοντα «κοινωνικοποίηση». Άλλαξε για λίγο το θέμα συζήτησης, κάνε μερικά ανέκδοτα, ανάπτυξε μια πιο προσωπική σχέση με τον καθένα που θα φέρει οικειότητα σε όλη την ομάδα και θα δημιουργήσει ζεστές στιγμές.
3.Λέγε ιστορίες!
Οι λίστες με τις ημερομηνίες και τα ονόματα καταλήγουν βαρετές μετά από λίγο, γι’ αυτό φρόντισε να έχεις ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθείς για κάθε μνημείο, κτίριο, περιοχή που επισκέπτεστε.
4.Μην έχεις άγχος για να είσαι τέλεια διαβασμένος.
Φυσικά και οι γνώσεις σου είναι το όπλο σου, ωστόσο, είσαι άνθρωπος και όχι ιστορικό βιβλίο. Μπορεί να μη θυμάσαι ή ακόμη και να μην ξέρεις κάτι- κανείς δε θα σε κατηγορήσει γι’ αυτό. Εάν υπάρχει κάποιος από την ομάδα που έχει γνώσεις, δώσε του βήμα και αναπτύξτε διάλογο. Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση δημιουργείται μεταξύ της ομάδας, τόσο πιο αγαπητός γίνεσαι στα μέλη της.
5.Βρες έναν εθελοντή-βοηθό.
Όσο εσύ θα κάνεις βαρετές συνεννοήσεις, κάποιος πρέπει να ελέγχει εάν είναι όλοι συγκεντρωμένοι. Ζήτα εξ αρχής από την ομάδα σου έναν εθελοντή-βοηθό, που θα κάνει την καταμέτρηση κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Θα δημιουργήσεις αμέσως ένα πολύ φιλικό κλίμα και η ομάδα θα δεθεί.
6.Μην κάνεις τις ξεναγήσεις μαραθώνιες!
Μπορεί οι ξεναγήσεις στο χαρτί να μοιάζουν σύντομες, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ποτέ.
Τελείωσε στην ώρα σου ή έστω προσπάθησε το όσο πιο πολύ μπορείς. Σε κανένα δεν αρέσει να βασανίζεται σε πολύωρες ξεναγήσεις που μοιάζουν ατελείωτες. Φρόντισε να μην ξεπερνάς τις 2 ώρες ανά ξενάγηση με ιδανική διάρκεια τη μία-μιάμιση ώρα.
7. Στείλε ένα ευχαριστήριο e-mail.
Όταν η εκδρομή τελειώσει και όλοι επιστρέψουν στις βάσεις τους, είναι πάντα ευχάριστο να βρίσκουν ένα μήνυμα που με λίγα λόγια θυμίζει τις όμορφες ημέρες που πέρασαν.
Θα τους ξαφνιάσει ευχάριστα, θα τους χαροποιήσει και θα τους κάνει να είσαι η πρώτη τους επιλογή για την επόμενη εξόρμηση!