Τα παραδοσιακά γλύκα είναι ο παράδεισος όλων των ανθρώπων που λατρεύουν τα γλυκά. Αυτά είναι τα γλυκά που μαθαίνουμε στους σπουδαστές, όταν έρχονται να μάθουν να φτιάχνουν επαγγελματικά παραδοσιακά γλυκά:
- Γαλακτομπούρεκο και Μπακλαβάς, χειροποίητο φύλλο κρούστας
- Εκμέκ κανταϊφι, Λουκουμάδες και Εργολάβοι (αμυγδαλωτά)
- Χαλβάς Φαρσάλων, δίπλες, καρυδόπιτα
- Σάμαλι, Ρεβανί και καλτσούνια με χειροποίητη ζύμη
- Μπουγάτσα και πορτοκαλόπιτα με σωστό σιρόπιασμα
Η Ελένη Καπνιά παρακάτω δίνει τη συνταγή για την παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονίκης με κρέμα και σας καλεί να την ετοιμάσετε! Περιμένουμε την άποψή σας!
Υλικά για την κρέμα:
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη
- Μία πρέζα
- 3 βανίλιες
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 αυγό
Υλικά για τα φύλλα:
- 1 πακέτο φύλλα Βηρυτού
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
- Άχνη Ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες. Ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση και έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγό με το βούτυρο ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά η κρέμα πριν γεμίσουμε τα φύλλα μας. Παίρνουμε ένα ρηχό ταψί με διάμετρο 34 εκ. και απλώνουμε τα φύλλα σε σχήμα ακτίνας ενώ παράλληλα τα βουτυρώνουμε ενδιάμεσα με ένα πινέλο. Τοποθετούμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα φύλλα που προεξέχουν. Έπειτα απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα, πριν τα βάλουμε. Ότι περισσεύει το σπρώχνουμε προς τα μέσα.
Ψήνουμε τη μπουγάτσα στην προτελευταία θέση του φούρνου στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.