Sushi: Μύθοι και Αλήθειες
Η μεγάλη διατροφική τάση του 21ου αιώνα που κατέφθασε από την Ιαπωνία με ορμή και κέρδισε τις καρδιές και τους γευστικούς κάλυκες του παγκόσμιου γαστρονομικού κοινού ακούει στο όνομα sushi και τρελαίνεται να… ρολάρει για σένα!
Το έδεσμα που ξεκίνησε τη ζωή του τον 8ο αιώνα μ.Χ σε μικρούς συνοικειακούς πάγκους, διέσχισε μια διαδρομή χρόνων και επιρροών μέχρι να φθάσει στη σημερινή του μορφή και να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο του βασιλιά της ιαπωνικής κουζίνας που πλέον πρωταγωνιστεί ακόμη και στα πιο ακριβά εστιατόρια. Sashimi, Maki, Nigiri, Uramaki, Temaki είναι οι κύριοι εκπρόσωποι του πιο γευστικού ρολού που εσωκλείει τη μακραίωνη ιαπωνική κουλτούρα σε κάθε σήκωμα των chopsticks. Άλλωστε, το sushi είναι η ζωντανή απόδειξη πως μια στρώση ρυζιού που αγκαλιάζεται με φύκι και ένα φρέσκο φιλέτο ψαριού, μπορεί να λάβει φήμη super star και μύθοι να γεννηθούν γύρω από το όνομά του. Μέχρι να μυηθείς στην κουλτούρα του και να μάθεις όλα του τα μυστικά από τον chef Ηλία Σιτινά, στο δωρεάν σεμινάριο της Eurotraining στις 4 Απριλίου, βρες τις απαντήσεις σε ορισμένους από τους πιο γνωστούς μύθους που κυκλοφορούν.
–Sushi δε σημαίνει ωμό ψάρι
Στο μυαλό του κόσμου το sushi έχει ταυτιστεί με το ωμό ψάρι. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί τα φιλέτα ωμού ψαριού να είναι τα κύρια συνοδευτικά του sushi, ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη όπως το unagi (χέλι) και το kani (καβούρι) που σερβίρονται μαγειρεμένα. Και μην ξεχνάς πως πάντα έχεις την επιλογή του sushi λαχανικών.
-Κανένα είδος sushi δε σερβίρεται με ζωντανό ψάρι
Το Ιαπωνικό πιάτο που σερβίρεται με ζωντανό ψάρι είναι το ikizukuri και δεν έχει καμία σχέση με το sushi.
-Το sake δεν συνοδεύει το sushi
Το sake φτιάχνονται από ρύζι, όπως ακριβώς και το sushi, γι’ αυτό και ο συνδυασμός δεν προτιμάται. Στην Ιαπωνία συνήθως πίνουν μπύρα ή πράσινο τσάι μαζί με το sushi.
-Δεν είναι μόνο το φρέσκο ψάρι υγιεινό
Φυσικά και οι περισσότερο chefs προτιμούν φρέσκα ψάρια για τα πιάτα τους. Ωστόσο η διαδικασία της άμεσης κατάψυξης (flash-freeze) κατ’ ευθείαν από τη βάρκα του ψαρά, είναι μια τεχνική που εξασφαλίζει τόσο το μεγαλύτερο χρόνο ζωής για το ψάρι, όσο και την εξάλειψη των πιθανών βακτηρίων που φέρει.
-Τα μεγαλύτερα σε ηλικία ψάρια είναι προτιμότερα
Κι όμως, το πέρασμα του χρόνου ενισχύει τη γευστικότητα του κρέατος του ψαριού κι έτσι τα μεγαλύτερα ψάρια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για ένα γευστικό πιάτο.
-Η σούπα Miso δεν είναι ορεκτικό
Για την ακρίβεια, η Miso soup συνήθως τρώγεται ως πρωινό στην Ιαπωνία.