Η Σαρακοστή είναι η χρονική περίοδος μεταξύ Καθαράς Δευτέρας και Μεγάλης Εβδομάδας κατά την οποία μέσω της διατροφής μας καλούμαστε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σθένος αποκλείοντας από το διαιτολόγιό μας ένα σωρό νόστιμα φαγητά.

Οι σαρακοστιανές συνταγές μπορούν να είναι νόστιμες, νηστίσιμες αλλά και διασκεδαστικές!

Μοναδικές νηστίσιμες συνταγές για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο, γιατί και η νηστεία θέλει τη νοστιμιά της!

Νηστίσιμος Μουσακάς

Υλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε φέτες περίπου

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο

2 γλυκοπατάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150gr  μανιτάρια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένα

75gr κόκκινες φακές

400 gr Τεμαχισμένες τομάτες

2 κουταλιές της σούπας  χυμός ντομάτας

½ κουταλάκι αποξηραμένη μέντα

½ κουταλιά της σούπας κανέλα

1 κύβος λαχανικών

αλάτι και φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι

Για τη λευκή σάλτσα

40gr απλό αλεύρι

400ml unsweetened γάλα αμυγδάλου

2 κουτ. Σούπας θρεπτικές μαγιά

1 φύλλο δάφνης

¼ κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο

75g / vegan τυρί για την τήξη

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα στους 220 , Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας λάδι  για  να λαδώσετε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε φέτες και το κολοκυθάκι σε ένα μόνο στρώμα στο ταψί.

Ψήνετε στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βράστε σε μία μέτρια κατσαρόλα νερό, προσθέστε τις φέτες γλυκοπατάτας και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το στην άκρη.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά . Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο.

Ανακατέψτε τις κόκκινες φακές, τις ντομάτες, τη μέντα, την κανέλα και τον κύβο λαχανικών .Γεμίστε  ένα ποτήρι  με νερό (περίπου 400ml) και ρίξτε το  στο τηγάνι. Ανακατέψτε καλά, αφήστε το να σιγοβράσει και μαγειρέψτε για 12-15 λεπτά ή έως ότου οι φακές να είναι τρυφερές και η σάλτσα είναι παχιά, ανακατεύοντας τακτικά.

Ενώ τα λαχανικά σιγοβράζουν, κάντε τη λευκή σάλτσα. Βάλτε το αλεύρι, το γάλα αμυγδάλου, τη μαγιά, το φύλλο δάφνης και το μοσχοκάρυδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και αλατοπιπερώστε.

Ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Προσθέστε το vegan τυρί και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.

Τοποθετήστε τις πατάτες σε φέτες σε ένα καλά λαδωμένο πυρέξ. Ρίξτε το μισό του μείγματος της φακής , προσθέστε τις φέτες της μελιτζάνας και τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα της φακής.

Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης από τη λευκή σάλτσα και ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τις φακές και τα λαχανικά.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε!

Γιουβέτσι με γαρίδες

400γρ.  καθαρισμένες γαρίδες

200γρ. κριθαράκι μέτριο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

πιπεριές χρωματιστές  από μία (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)

4 κ.σ σάλτσα ντομάτας

2κ.γ πελτέ ντομάτας

1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο

1 1/2 λίτρο νερό (στο περίπου, ίσως λιγότερο)

αλάτι, πιπέρι

1/2 κ.γ ζάχαρη

λίγη κανέλα

λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και άφησε το να κάψει. Στο μεταξύ, αν δεν έχεις πάρει καθαρισμένες τις γαρίδες, καθάρισε τες καλά. Αφού κάψει το λάδι, ρίξε μέσα τις γαρίδες και τσιγάρισε τες για 1-2 λεπτά. Βγάλε με μια τρυπητή κουτάλα και άφησε τες στο πλάι σε ένα πιάτο. Έπειτα, ψιλόκοψε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τις πιπεριές και ρίξτα να σοταριστούν και αυτά, μέχρι να γυαλίσουν.

Ρύζι με θαλασσινά και κρόκο Κοζάνης

300 γρ. καλαμαράκια, κατά προτίμηση φρέσκα, καθαρισμένα και τεμαχισμένα σε ροδέλες

400 γρ. γαρίδες, μεσαίο μέγεθος, καθαρισμένες

300 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος

300 γρ. χταπόδι, τεμαχισμένο και βρασμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 καρότα, τριμμένα

2 κόκκινες  πιπεριές, κομμένες σε λεπτές ροδέλες

4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

5 φλ. νερό βραστό

4 ίνες κρόκου Κοζάνης, διαλυμένες σε 1 κ.σ. βραστό νερό

Σε μία βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα καλαμαράκια και μόλις πάρουν χρώμα και σωθούν τα υγρά τους, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα θαλασσινά σε ένα μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 περίπου λεπτά, τρίβοντας συνεχώς τον πάτο της κατσαρόλας με μία ξύλινη σπάτουλα να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα των θαλασσινών και να αρωματίσουν το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το καρότο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε και τα θαλασσινά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου.

Αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το βραστό νερό και λίγο αλάτι ακόμη.

Όταν το νερό αρχίζει και κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Βράζουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει το ριζότο.

Περίπου 5 λεπτά πριν γίνει το ρύζι, προσθέτουμε και τον κρόκο Κοζάνης.

Σερβίρουμε το ρύζι με τα θαλασσινά ζεστό.

Αν θέλεις να ανακαλύψεις  τα μυστικά της Μεσογειακής  Διατροφής, δήλωσε συμμετοχή στο επόμενο Σεμινάριο Μαγειρικής εδώ.