Τατουάζ. Τατουάζ έγχρωμα, ασπρόμαυρα, διακριτικά, «μανίκια», στίχοι, ιδεογράμματα. Τατουάζ που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης και άλλα που είναι λες και κάτι δεν πήγε και τόσο καλά.
Τατουάζ που συμβολίζουν κρυμμένα μηνύματα και άλλα που έχουν αισθητικούς σκοπούς. Τατουάζ παντού!

Η μόδα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακλύσει σώματα και social media έχει μια ιστορία πολύ πιο βαθιά μέσα στο χρόνο από αυτή που μπορεί να φαντάζεσαι.
Η ορολογία tattoo προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει «κάτι το εντυπωσιακό» και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «σημαδιακός». Αν και υπολογίζεται πως έκαναν την εμφάνισή τους το 6.000 π.Χ, ως ενδεικτικό ένταξης των ανθρώπων σε διάφορες ομάδες, η αρχαιότερη απόδειξη ύπαρξης των tattoos που έχουμε μέχρι σήμερα, χρονολογείται περί τα 3.300 π.Χ χρόνια. Προήλθε από την αποκάλυψη μιας κατεψυγμένης σορού στην κοιλάδα Otz των Άλπεων το 1991. Ο «Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων» όπως ονομάστηκε η σορός που ανακαλύφθηκε από Γερμανούς πεζοπόρους, είναι η παλαιότερη φυσικά διατηρημένη μούμια του κόσμου και έφερε 57 tattoos στο σώμα του, ο συμβολισμός των οποίων δεν έχει αποκωδικοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το ηλεκτρικό μηχανάκι τατουάζ χρωστάει την ύπαρξή του στο Samuel O’Reilly ο οποίος το εφηύρε  το 1891, βασιζόμενος στο ηλεκτρικό στυλό του Thomas Edison. Τα tattoos εμφανίζονται άλλοτε σε μεγαλύτερη συχνότητα και άλλοτε σε μικρότερη μέσα στους αιώνες και τις ηπείρους, ενώ οι τεχνικές αλλάζουν ανάλογα, με τη δημοτικότητά τους να αρχίζει να αυξάνεται τον 19ο αιώνα, χάρη στα πλανόδια τσίρκο. Μέχρι τότε ήταν περισσότερο δημοφιλή στον κόσμο των φυλακισμένων, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ειδικά σύμβολα για κάθε τι που ήθελαν να δηλώσουν, από τη διαμαρτυρία τους μέχρι… τον αριθμό των θυμάτων τους! Τα tattoos αγαπιούνται ιδιαιτέρως και από τους ναυτικούς, ειδικά μετά την επιστροφή του Γουΐλιαμ Ντάμφερ, εξερευνητή θαλασσών, στο Λονδίνο από την Πολυνησία, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα σχεδόν όλα τα βρετανικά λιμάνια έχουν το δικό τους tattoo artist.

Η θέση και η κοινωνική αντιμετώπιση αλλάζει από λαό σε λαό και από εποχή σε εποχή. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, τα χρησιμοποιούσαν ως ιερά σύμβολα με τα οποία στιγμάτιζαν βασιλικούς ακόλουθους και ιερείς, ενώ στην αρχαία Ελλάδα ήταν συσχετισμένα με τους βαρβάρους. Κάποιες φυλές στην Ινδία το χρησιμοποιούσαν ως μέσο καλλωπισμού και σεξουαλικής διέγερσης ενώ σύμφωνα με τον Πλούταρχο οι Συρακούσιοι μετά τη συντριβή των Αθηναίων στις Συρακούσες της Σικελίας, έβαλαν ένα άλογο με τη μορφή τατουάζ στα μέτωπα των αιχμαλώτων.

Στο Δυτικό κόσμο του 20ου αιώνα γίνεται λαοφιλές στο κοινό της rock μουσικής και κυρίως της καλλιτεχνικής σκηνής αλλά για αρκετά χρόνια ταυτίζεται με τους εγκληματίες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Με την είσοδο του 21ου απενοχοποιείται και λογίζεται ως ένα μέσο διακόσμησης του σώματος, απαλλαγμένο από στερεότυπα και παλιακές αντιλήψεις.

Στο παρακάτω video δες μια γρήγορη και πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση της ιστορίας του tattoo από το The Think Blot.