Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ευαίσθητη, συνοδευόμενη από αρκετές απαγορεύσεις και οδηγίες, φάση. Όσες αλήθειες εμπεριέχονται σ’ αυτές τις απαγορεύσεις, άλλοι τόσοι είναι και οι μύθοι που έμπρακτα καταρρίπτει η σύγχρονη επιστήμη, μένοντας αρκετά αποστασιοποιημένη από αναχρονιστικές μεθόδους και κρίσεις. Η φυσικοθεραπεία την περίοδο της εγκυμοσύνης ανήκει σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία.

Οι εννέα μήνες της κυοφορίας είναι μήνες συνεχών αλλαγών για το σώμα της γυναίκας καθώς και το ορμονολογικό της σύστημα. Ο μυοσκελετικός πόνος στην περιοχή της μέσης, ιδίως μετά το πέρας του τρίτου μήνα, είναι μια πραγματικότητα η οποία έχει να κάνει με την αισθητή πια αύξηση του βάρους. Το κέντρο βάρους του σώματος μετατοπίζεται, η λόρδωση αυξάνεται και ο οργανισμός παράγει την ορμόνη ρηλαξίνη σε δεκαπλάσια της κανονικής ποσότητα. Η δυσκολία στην καθημερινή άσκηση αυξάνεται με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων, ο οποίος με τη σειρά του λειτουργεί ενισχυτικά προς την εμφάνιση πόνων στα ισχία, τα γόνατα, τα κάτω άκρα, ενώ είναι σύνηθες μια εγκυμονούσα σε αυτήν την περίοδο να εμφανίζει κράμπες σε διάφορα σημεία και πόνο στη βουβωνική περιοχή.

Ωστόσο, η παύση κάθε δραστηριότητας, δεν συνίσταται, παρά μόνο στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική λόγω συγκεκριμένων συνθηκών ή επιπλοκών της κύησης. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος γιατρού, η εγκυμονούσα μπορεί να ακολουθήσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο θα την βοηθήσει να μειώσει τους μυοσκελετικούς πόνους και να προετοιμάσει το σώμα της για τη διαδικασία του τοκετού. Το ειδικό πρόγραμμα, που συνίσταται να ξεκινά μετά τον τρίτο μήνα και το πέρας συμπτωμάτων όπως η ζάλη και η ναυτία, δε μπορεί να ξεπερνά τα 10 λεπτά ημερησίως και περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις εκγύμνασης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, διατάσεων, διαφραγματικές, ειδικών εισπνοών, υδροθεραπείες.

Η ένταξη σε ένα φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα είναι εξατομικευμένη, βασισμένη στις ανάγκες της εκάστοτε γυναίκας και συνοδεύται από οδηγίες όπως η ξεκούραση μετά από κάθε σετ ασκήσεων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, πως η σωματική δραστηριότητα έχει θετικές επενέργειες και στην καλή ψυχολογία, η οποία είναι απαραίτητη για μια ομαλή και ευχάριστη περίοδο κύησης.

Μάθε τα πάντα γύρω από τη φυσικοθεραπεία στο Σεμινάριο Φυσικοθεραπευτικής Μάλαξης.